Friday, June 11, 2010

tactfullly..

aku sebenarnya kan, menyampah dengan orang yang tak tacftful ni. apa itu tactful? oh sila rujuk kamus. lepas tu check diri sendiri samada tacful atau tidak.

betullah orang kata, belajar tinggi melangit pun tak guna kalau tidak ada sense in communication. pasal tu la gamaknya ramai sungguh graduan2 yang fail tersungkur di pintu interview lagi. ijazah master phd bergulung2 pun tak tentu lagi orang boleh respect kat kita as a person.

ada orang memang lansung tak considerate in dealing with others. macam bingai gitu. rasa nak cili aje mulut tu. lain kali, kalau tak tau nak kata apa, baiklah engkau senyap aje. just keep your words to yourself eh? nyampah aku tau!

aku bukan nak berlagak, tapinya aku sendiri datang dari bidang marketing. dan dalam bidang ini, kami belajar communication skills. dulu aku haram pelik pasal apa perlu ada kursus dalam komunikasi. apa susah sangat ke bercakap dengan orang? oh oh oh.. rupa-rupanya memang perlu. pasal MEMANG ada orang bongok yang tidak tactful dalam communication. always say the wrong thing at the wrong time. (patutlah ada orang sanggup bayar beribu2 semata2 nak attend kursus2 supaya mahir dan skillful dalam dealing with people.)

untuk orang2 tak tacful ini, aku serius rasa nak cadangkan depa enroll aje dalam communication classes. biaq cikgu ajar sikit cara2 nak bercakap, berhubung. sebenarnya setiap sesuatu tu boleh disampaikan dengan banyak cara. sebelum bercakap tu kena assess audience, kena assess keadaan sekeliling, kena assess semua benda sesuai ke tidak nak bercakap waktu sekian sekian.

hahahha.. aku selalunya memang tak take port dengan hal2 macam ni. tapi sekali sekala kena luahkan jugak so that orang boleh ambil iktibar. aku tau aku pun tak perfect, tapi aku cuba untuk jadi as considerate as possible.

sekian.

8 comments:

Fid said...

knv
betoi kata hang

so mode insaf aku ni kira dalam track yg betoi dak??

dah kurang sikit kan kebonggokkan aku

aku dah cari makna word hang bagi tu tapi tetap aku cari dlm bahsa jepun hahahaaa

bib said...

weh..aku tak tau ape makna tacful tu..dom google pun tak jumpa...agaknya dah sampai tahap wayar nak ala2 nak putus kot..hahahha..explain pleaseeeeeee..kekeke..kot2 ko tuju kat aku yg mmg kureng amat communication skills..ala2 lurus bendul kan,,,hahhahaha

mommysarah said...

jenis ckp lepas (tak fikir perasaan org) kan? pelikkan org mcm ni...jumpa banyak gak org jenis gini, kalo dah kawan baik takperlah. at least kita paham budi bahasa dia, kalo yg baru jumpa/kenal tetiba nak lepas, pehal plak kan?

saya ker kak non???

ampunkan kami penunggu gua..ehh..kak non. :P

Zety Zin said...

kak,
dulu kan saya kena reject masa interview sebab result test saya menunjukkan yang saya ni terlalu tactful. huhu. memang takleh lupa sampai skrg.

Sayang.Ibu said...

huhuhu... btol laa kak non.. slalu gakk jumpa org mcm tu. dan selalu juga remind diri sendiri supaya x jadi org yg mcm tu

Fid said...

aku ka?
tetiba terasa hahahaa

KS said...

hishhh... Sapa yg buat kak non marah ni. Sayakah??

DNNA said...

Salam wendu kaknon ...*tetiba*

;)

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger