Friday, August 27, 2010

marvelous tepung-less flawless keria balls



panjang gilos tajuk muahahahah! :P

anyway, korang boleh cuba ni bila free. at anytime, rasanya adalah lebih sedap dari kuih keria 3-singgit yang jual kat luar tu. purely sweet potato dengan 2-3 sudu tepung sahaja. goreng macam nak goreng jemput2 tu. pastu sira aje dengan gula. rasanya kebabom. tebabom. dabom. dan semua yang bom bom sahaja hahahha :D

bak kata verde, tiada alasan lagi untuk berdegil tak buat begedil keria. :P

happy iftar! :D

potong sweet potato kecik2.

rebus macam biasa.

lenyekkan dan bubuh tepung dalam 2-3 sudu besar. ikut banyak mana keledek tu.

dah siap untuk digoreng.

buat bulat2 macam jemput2 tu. goreng dalam api panas.

ni ropenya bila dah goreng.

start buat sira gula.

siap untuk dihidang. sedappppppppppppp! :D

14 comments:

somuffins said...

Hi Puan Vogue :-)
Harus dicuba, tq. Benda2 yg ringkas adalah menjadi kesukaanku. Hmmm.. part menyira tu masih tak pas lagi. Ada tip x?

Kazaztan Team said...

wow...flawless...teguk air liur...

Sayang.Ibu said...

apsal tengok keria akak nih ada kesan bau keria balls??? huahuahuaaaaa

sz | m.s.s said...

kena try niii..
ada sweet potato kat petias tp kaler pepel...boleh la kak non kan...

Mynie said...

saya mmg suka sweet potato kaler oren nih. sedap! kalau rebus makan terus pun dah cukup sedap, apatah lagi yang telah dikeriakan.. yumm.. thanks for the inspiration!

knv said...

ciksom,
hahaha.. ringkas is our middle name! :D tang sira tu, saya guna api sedang, buh gula dulu. bila gula dah macam basah sikit, masukkan air sikiitttt sikitttt dua tiga sudu gitu. patutnya bila masuk air tu terus gula tu jadi macam berkerak. kacau2 terus pastu cepat2 buh keria.

jangan biar gula tu cair semua baru nak kacau. nanti jadi air gula je kang. selamat mencoba! :D


KT,
nanti bukak posa buat ek? senang je. guna apa2 jenis keledek pun boleh. :D


intan,
bau best ke tak best? :P


suzi,
buleh aje. asal keledek je ok. tapi yang oren ni memang confirm lemak2 berkrim rasa dia. :D


mynie,
betul.. betul. husband akak suka sangat makan mentah2 gitu. buat masak lemak tauge pun sedap. hahahha.. tetiba cakap pasal makan lak hahahah :D

Sally said...

KNV..lebih kurang wat kuih cekmek jer ya..cuma yg ni gula kat luar jer..eh..tepung yg dah adun tu nnt keras ke lembik cm buat cekodok

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

hahaha bru nak tanye camne nak sira gula...thanxxxxxxxx!
misi next groceries shopping...cari sweet potatoes!

knv said...

sally, iye la kot. saya tak pernah try cek mek molek tu. actually lagi lembik lagi better, sebab tak mo rasa tepung tu sgt. tapi kalu lembik sgt kang susah lak nak bentuk jadik bulat2 tu. so agak2 la. ala2 cekodok la jugak kot. :D

selamat mencuba!

knv said...

verde, buat banyak2 buh dalam tupperware. boleh ngap depan tv lepas bukak posa hahahah :P

KS said...

Omg kak!! Saya adalah suka keria!! Tapi susah nak cari keria yg sedap sebab selalunya tepung adalah lagi byk dr keledek.

Ok ok akan membuat keria ini as soon as saya membeli keledek dipasar!!!! Cant waittt!!

Tq!!

Liyana said...

sama sebijik cam buat cek mek molek.. cuma cek mek tak yah cairkan gula dan sira. masa dah lenyek tu, just leperkan atas tapak tangan, buh gula sesudu kecik atau kurang kat tengah, balut balik, kepal2, then goreng..
mak saya suka buh skit tepung supaya tak lembik sgt, tp saya abaikan tepung tu, keledek semata2

KS said...

dah dalam kapal tebang ke nih?

SM@A said...

Salam Sis

I dah buat weekend baru ni, ikut resepi you. Menjadi dan amatlah sedap. Personally I rasa, lagi sedap drp kuih keria.

My husband and anak-anak suka. 2 hari lepas tu I buat lagi. Habis satu pinggan.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger