Saturday, October 16, 2010

bajet casa arina


tahun ni berbeza sikit running cost kami for the kids. since this year all 4 of them dah masuk sekolah. honestly, i'm a bit throwed by the numbers. but that's the numbers like it or not. so i just thought of sharing it. and let me know yours, ok? lepas tu kita boleh buat statistic sebenar kos2 nak menyekolahkan anak. the cost is per year.

for arina (pre-school)
registration = rm1036
june midterm = rm685
monthly = rm270 x 9 months = rm2430
bas sekolah not inclusive, tapi around rm50 sebulan x 11 bulan = rm550
TOTAL = rm4151 + rm550 = rm4701 one year

akmal, aimie dan aisyah (pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah agama)
yuran sekolah kebangsaan = rm195.50 (kebangsaan)
yuran sekolah KAFA = rm120 x 3 = rm360 x 11bulan = rm3960 (sekolah KAFA petang, fardu ain dan mengaji)
baju sekolah total ~ rm500 (sekolah kebangsaan)
kasut sekolah total ~ rm200
books ~ rm500? (maybe more or less, we'll see next year when the school open)
bas sekolah not inclusive, tapi around rm300 sebulan x 11 bulan = rm3300
TOTAL = rm8655.50 ~ rm8700 per year.

kalau masuk sekolah integrasi gomen, kos bas sekolah dan yuran sekolah kafa tu memang boleh reduce banyak. atau alternatif lain masukkan sekolah agama rakyat which charges minimal fees. honestly aku tak confirm lagi untuk my kids. ni pun dah hujung tahun. plannya nak start next year for KAFA classes.

ok, kesimpulannya, banyak jugaklah yang diperlukan untuk standard education ni. total for all around rm13,000. mampu ke idak? hahahah.. aku malas nak cakap tak mampu. we'll adjust one way or another.

let me know yours ok? mana tau i've gone overboard on some areas. aku rasa macam tak. untuk arina tu memang takleh tolong. pre-school fees memang mahal nowadays. dan kriteria aku haruslah islamic. rata2 gitulah harga dia.

ok, ni nak pi buat bajet nih. :D

34 comments:

Sally said...

KNV,
gerunnya tengok budegt tu.KNV tinggal area mana??Saya biasanya tak senaraikan budget gitu..agaknya kalo senaraikan lebi kurang jer kot costnya.

sz | m.s.s said...

saya dapat komen tang pre-school je la kak non...
tak dinafikan mmg kurang lebih dlm 5k gak utk sekolah "tadika" ni..adehhh...
kat area sini pun yuran pendaftaran plg murah dlm 300-400 juga, bulanan 80 hinggit tapiiii mmg kepadatan pelajar blh tehennnn la...

utk budak2 sekolah rendah tu blom kira wang saku lagi kan...fuhhhh....

Rizza said...

ooo ngeri aku tgk nombor2 tu.....

aku nak cekau nombor2 gitu pun belum termampu lagik...

eZa said...

nxt year anak2 saya akan masuk pre-school. memang gitu lah price nye knv. so total for the two = 8500. what a huge number! nxt yr pun tambah lg sorang baby... nursery will cost 350 monthly. aiyooo! byk nye nk kene adjust ;)

eZa said...

nxt year anak2 saya akan masuk pre-school. memang gitu lah price nye knv. so total for the two = 8500. what a huge number! nxt yr pun tambah lg sorang baby... nursery will cost 350 monthly. aiyooo! byk nye nk kene adjust ;)

knv said...

sally, saya area shah alam. yang paling tak puas hati tang bas sekolah tu. memang mahal. sejengkal pun rm50. sorang makan seratus untuk both sekolah agama ngan kebangsaan. sekarang tak start lagi. jenuh susun masa pegi hantar dan ambik.


suzie, memang gitu kan rega pre-school. nasib baik arina lagi setahun je. tapi ada jugak yang murah. but i chose this one for specific reason.


rizza,
kalau kira sorang tak banyak kot? ni pasal kali empat kan. aku tak larat nak pening dah. life goes on.


eza, adjust we must! apa yang tak penting tu tolak ke tepi. but then very subjective jugak what we want for the children ni. ada benda yang boleh compromise maka kita compromise la.

Sayang.Ibu said...

ok kak non nih bajet tadika aina this year lah...

registration = rm 550
june midterm = rm 300
monthly = rm 100 X 11 = rm 1100
van sekolah (1 way) = rm30 X 11 = rm 330
TOTAL = RM 2280 / year

tp utk 2011 overall tak boleh nak kira lg, pasal nak tuko sekolah, tp fees dia ada lebih sket kat bulanan rm110 dan utk van,saya amik pergi-balik, tak confirm lg price dia. tp rasanya tak sampai 3k kot sethn...

Sayang.Ibu said...

ermmm kak non maybe duk johor kurang sikit bajet persekolahan ni kot.. terutama tang sklh agama tu.. dan tadika jika tak carik tadika yg mmg mahal lah.. so.. meh laa duk johorrrrrr.. hakhakhakkk

knv said...

intan, actually memang tang sekolah agama petang tu boleh aje pergi gomen punya SRA. sama macam sekolah kebangsaan je kot. yang rm120 perhead tu kalau akak masukkan KAFA private. rasa macam tak perlu je pi private.

itulah tak decide lagi. nak tengok2 dulu expenses yang lain2 tu boleh ke tidak nak adjust.

dok johor? hihihihihi... tak sampai seru lagik! :P

kat sini van sekolah mahal. sakit jiwa. itu yang gigih jugak pi mai hantar. tapi next year tak taulah buleh hantar ambik lagi. kena bersiap sedia.

murah lah monthly rm100 for preschool. kat area rumah akak ni tak dapat dah yang under rm150. rata2 170 to 250 gitu.

transformed housewife said...

salam akk,
gerunnya sy tengok angka2 tadi. Tapi mmg betul pre-school mahal sgt lebih2 lg area Klang Valley. Sy duduk Kelana Jaya pun bayar RM270 sbln utk sorang. Sebenarnya RM400 bila termasuk nursery sampai ke ptg. 2 org anak= RM800 sbln. Tu tak termasuk yuran tahunan. huhu

Asiah Abd Jalil said...

Pernah dengar Sekolah Islam Hira' di Batu Belah, Klang? It is a private institution. Yuran dalam RM250 per month. Sekolah tu dah established for 25 years. Campur syllabus Kementerian Pendidikan dan syllabus agama Musleh. Masuk 7.45 pagi, balik 2.30 petang. Memang sangat Islamic. Though infrastruktur tak canggih macam sekolah milik kerajaan, tapi suasananya memadai dan sangat sesuai untuk anak-anak kita dibesarkan dalam persekitaran yang baik.

Saya pernah hantar anak ke sekolah kebangsaan dan sekolah agama, pagi petang. Saya memang tak suka dengan sistem pendidikan yang sangat menekan budak-budak. Bila masa dia nak berehat, bersosial, buat hobi dia, spend time with family members, etc kalau hari-hari dia keluar rumah pukul 7 pagi dan balik rumah pukul 7 malam?

Oh, saya juga dah hilang kepercayaan pada sistem pendidikan di sekolah biasa. Hanya melahirkan generasi yang bijak, tapi tak berakhlak dan kurang ilmu agama. Percayalah, saya bercakap berdasarkan pemerhatian dan pengalaman.

Duit boleh cari. Masa depan anak-anak harus ditentukan mengikut acuan yang betul, or else kita akan menyesal di kemudian hari.

Contact saya - 013-9685683 kalau nak tau pasal sekolah tu. Bas sekolah ke Seksyen 7 pun ada.

Asiah Abd Jalil said...

Untuk tadika, saya cadangkan hantar ke PASTI aje. Yuran cuma RM60 sebulan. Area Shah Alam takde PASTI. Kena hantar ke Padang Jawa. Dalam Padang Jawa tu sahaja ada 4 PASTI!

Anak saya pergi PASTI, umur 4 tahun dah pandai segala bacaan dalam solat! Doa-doa dan zikir-zikir yang jarang-jarang kita baca pun diorang dah hafal. Umur 5 tahun dah pandai membaca, termasuk baca jawi.

Tadika yang private ni, lebih bersifat nak buat untung daripada menjalankan tanggung jawab sosial. PASTI adalah di bawah PAS. Matlamatnya untuk melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah. Bukan nak generate income untuk PAS. In fact, ada PASTI yang terpaksa ditampung kos pengurusannya oleh PAS disebabkan tak buat untung oleh kerana yuran yang terlalu minimum.

Orang fitnah kata PAS gunakan PASTI untuk sebarkan doktrin menghasut kanak-kanak kecil. Sebenarnya tak pernah pun budak-budak ni diajar tentang tu semua. Sekarang ni anak-anak orang UMNO pun dah ramai dihantar ke PASTI.

knv said...

TH,
400 untuk full day gitu kan? wow! it's darn pricey. semoga makin melimpah ruah rezeki TH sekeluarga. amin.


asiah,
thanks for reminding this. hari tu mynie ada recommend kat akak jugak. any of your kids there? asiah pun tinggal sek 7 kan? kalau tak silap. :P

250rm memang amat2 reasonable. kat sini yang islamic integrasi private semuanya 350 and above.

i will contact you. :D

tentang pasti, i've heard good reviews in the past. PAS? oh that doesn't bother me a bit. yang akak upset, apsal kat shah alam takdak pasti?

i sent arina to yayasan restu - restu kids for the time being. agak pricey, but i love the syllabus. jawi, khat, etc on top of normal things. makan lunch sekali terus pasal ada amali solat around zohor tu. just perfect for me. tapi still ada plan nak usha2 somewhere nearer to home. again for me, it's all about logistic.

thanks for your input. :D

Mynie said...

knv,
saya mmg takde pengalaman lagi utk di-share. tadika pun belum. tapi, kalau hantar bbsitter pun 250-300 sebulan. kiranya, kalau tak ambil maid semua kira bayar sekepala camtu, 4 orang x RM250/mth x 12 mth/yr, mmglah 12k annually. so kiranya kalau boleh maintain 250/anak/mth till diorg besar, kira ok lah dak? cumanya, mesti akan lebih..

madamoiselleczar said...

huhuhu..dah keluar dah pembentangan budget 2010 :p
ngeris la plaks tgk nombor2 ittew beb....
mak nak komen pong susah..sbb danial msh pre-school. Monthly $355 + $70 swimming class = total $425 (8am-1pm). Ini pong da mintak nak msk kelas taekwondo la plak. Tgh survey mana ada taekwondo class kat area bangi ni :(

next year the budget gonna be twice la nmpknyer,sbb Alia pun akan msk pre-school yg sama dgn abang!

madamoiselleczar said...

chop...correction...2011 da..instead of 2010! mak ngongs sket pepagi ni..hahahahaha

knv said...

mynie,
lebih kurang gitulah kan? i think it is safe to say untuk parents anak2 4-5 orang yang semuanya sudah bersekolah anggaran bajet untuk education is around rm10k per year. allahuakbar.


madame,
betullah tu kan? plus minus around that area la jugak. pre-shcool mahai NM ok? takpelah, motivasi aku nak kerja kuat2 carik duit banyak2 hahahah!

eh, aku tak keji sgt pasal dah tumbuh uban dah ni. kena insafffff bebanyak sikit! :P

Mommy Lyna said...

saya ada dgr pasal Hira' & ada follow perkembangan some students dia. look like they have a very strong alumni yg saling menjaga.

dunno la how far sebab tgk dari jauh aje.

saya masih hantar anak ke taska/tadika GD kat keramat cos ada taska Islamic dkt rumah but i am but very happy lah with the testi.

anybody knows about CIC? ada nk buka dekat rumah saya, plan nk hantar juga kalo OK.

KS said...

aiman baru pre school this year. saya hantar pre school dalam sekolah kebangsaan so yuran adalah one off around rm70 tak silap (termasuk utk uniform). tapi occasionally pihak sekolah akan mintak sumbangan hari gurulah, maulud nabilah dan utk lawatan tp itu semua ikut kemampuan memasing dan takda paksaan.

itu sajalah bayaran yang kena sebab makan2, buku2, pensil, kaler ke hapa disediakan sepenuhnya.

yuran pengangkutan just duit minyak sayalah pergi amik dan hantar. lepas transit di rumah babysitter sampai ptg. sebulan rm250 utk tu. sebab akmal ada sekali so rm500.

tahun depan darjah satu so belum tahu lagi berapa. pihak sekolah belum bagi list.

sekian laporan hehe..

knv said...

lyna, hira' sudah lama wujud kot. pasal tu alumni kuat jugak. dulu depa start kat seksyen 3. pastu pindah batu belah.

CIC tu dalam league smart reader jugak kot. gugel aje. :D



KS, so rata2 dalam rm300 jugaklah sebulan sorang kan? sekolah kebangsaan murah. budak2 tu 3 orang dalam 200 je untuk yuran2. buku mostly sekolah supply dah. tinggal buku2 tulis je la gitu.

err.. lapuran ni dah certified dengan finance department kah? :P

KS said...

oh nak tambah sket, one thing saya suka hantar kat situ, dia dah dapat biasakan diri dgn enviroment sekolah sebab perhimpunan semua diorang kna join dengan budak darjah 1-6. cikgu besar adalah sama dgn sekolah kebangsaan. so basically next yr bila darjah satu dia dah biasa dgn surrounding tu.

KS said...

sayalah cfo haha. tp of cpurse ceo lg berkuasa. tp selalunya recommendation cfo tak di tolak :p

Anonymous said...

anak sy pulak br sorang tadika. regi around rm 500++... monthly rm 170. rm 30 utk iqra'.... total nursery n tadika utk 3 org rm 850/mth. next year akan jd rm 1000 sbb 2 org akan tadika

-marisa-

Min Aina Ila Aina said...

Oh, mcm mana agaknya beberapa thn lg? Nampaknya kena menabung dr skrg laaa...ingatkan nak menabung utk anak masuk U, rupanya kena menabung utk anak masuk tadika.alahaiiii...

knv said...

marisa,
semoga makin bermotivasi untuk carik rezeki banyak dan melimpah ruah! :D


maia,
gitulah nampaknya dear. put aside siap2. so that when the time comes insyaallah idaklah parah sangat nak keluar duit debuk debuk gitu. :D

UmmuAhmads said...

anamiraa, my sons both hantar sekolah yang sama. Sorang darjah 1, sorang lagi tadika. Saya hantar private school (islamic integrated). Primary yuran setahun lebih kurang 600 (tak ingat sgt), tadika 500. Bulanan primary 450 (termasuk snack & lunch), tadika 350 tapi diskaun 10% so 315. Plus swimming for the second & taekwando utk yg first, around 80 per month. Jadi setahun lebih kurang RM 11,000. Yang kecik hantar nursery 250 per month, so semua 3 orang, around RM 14,000 per year....lebih kurang sama macam yours. Cumanya, mungkin kita kena anggap...education ni sebagai investment. Maka pilihlah education mana yang sesuai dengan apa yang kita nak & memudahkan semua orang. Sebenarnya dulu saya mula-mula nak masukkan anak saya sekolah kebangsaan...tapi, dia suka sekolah tu, maka saya pun bagi ajelah...sebab so far so good. Kalau baca saifulislam.com, teringat pulak ustaz kata kat yg bujang-bujang tu....takpe, ada 7 tahun untuk cukupkan budget anak nak masuk sekolah....hehehe....

Mynie said...

ummuahmads, knv,
saya setuju education tu investment yang penting. sampai saya pun jadi confuse/dilema, perlukah saya stay with my kerja tetap kalau saya rasa saya tak mampu nak bayar for good education otherwise? yg mana lebih aula' ye? (given that saya tak bercadang nak homeschool anak sendiri lah if i were to be a wahm). i wonder what my kids would choose, nak ummi ada kat rumah ke, nak gi sekolah sekian-sekian? hmm...

knv said...

ummuahmads, thanks for the numbers. oh memang banyak itu lah kan. bila tabulated, memang that's so much yang kita spend untuk anak2 ni. saya ni dok ingat nak cari kerja senang2 tak stress. tapi honestly tak tau boleh maintain ke tidak investment untuk anak2 ini. banyak yang perlu diadjust when the time comes.


mynie, honestly memang kena strike a balance. like my status now, i have to plan properly with my husband; income wise. sekarang ni memang betul2 kena tengok kiri kanan atas bawah sebelum nak commit anything. you knew your family better, moga jumpa the best option. :D

UmmuAhmads said...

Mynie, bab ni memang tak boleh nak generalise macam anamiraa cakaplah....setiap family mungkin ada cara sendiri, as long as kita buat sesuatu dalam keadaan penuh kesedaran dan sentiasa monitor, check & balance from time to time. Sebenarnya deep inside kita tahu kita kerja untuk apa. The best is untuk bekerja sebagai sesuatu yang boleh 'memberi'. So that kita boleh kerja & buat ibadah secara langsung...dan implement the same kepercayaan pada anak-anak bahawa kerja itu ada sebabnya, bukan untuk duit semata....walaupun duit tu penting. Cuma yang jadi masalah kalau kerja tu memang susah benar nak nampak contribution kepada ummah apatah lagi untuk hidup 'memberi'. I mean kalau kita sekarang kerja yang memang nampak macam takde motivation selain duit sebab memang nature kerja kita begitu, memang agak susah nak yakinkan anak-anak. I guess u know what i mean, since you know me lah kan mynie...:) Apa pun sekolah yang kita pilih, pendidikan anak-anak memang tanggungjawab utamanya ialah parents, bukan cikgu sekolah. So be it a housewife or full time working mum, tanggungjawab tu tetap kena buat. Satu masa nanti hopefully, insyaAllah your children tak perlu memilih antara nak ummi kat rumah atau nak pegi sekolah itu dan ini, sebab mereka faham kenapa sesuatu perkara tu kita buat, dengan kata kunci, semuanya telahpun kita pertimbangkan dengan penuh kesedaran apa yang terbaik not only for our family, but for the nation as a whole.

Mynie said...

ummuahmads, knv,
thanks for your responds. mmg betul tu, bukan duit je dlm equation yg nak dibalancekan on the dilemma whether to work or not to work. kerja tu patutnya satu ibadah yg mmg contribute to nation and ummah. tp kerja saya skrg ni, eventhough fulfills my financial and intellectual needs, tapi tak memenuhi keperluan sosial, emosi dan spiritual. tulah yg terkontang-kanting lagi nak cari haluan ni.. lama dah saya nak tulis pasal ni, tapi tak tertulis-tulis lagi.

sorry, knv terlebih airtime kat sini pulak hehe ;p

MarDiah said...

huhu.. ngeri tgk bajet..

patutlah adikku masuk tadika Pasti jek dulu selepas aku masuk tadika swasta cina. Tapi tadika Pasti dgn tadika swasta aku rasa utk standard bdk 6 tahun sama jek and better dari tadika Kemas.

knv said...

mardiah, ngeri kan? but that's roughly what we are paying nowadays. mari sama2 ke pasti. :D

Ms Lola said...

hmm... sape kata edu kat aussie mahal? kat mesia pun mahal jugak ni..

MarDiah said...

FYI Pasti kat Johor bawah JAIJ kay...

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger