Thursday, October 7, 2010

anak-anak aku tak layak ke SRAI


tu diaaaaa... marah ke kaknon?

tak. aku tak marah pun. sila baca tajuk diatas dengan nada mendatar. hahahah.. nak tergelak pun aku ado. nak nangis pun ado.

okeh gini. kami baru je balik dari SRAI seksyen 7, jumpa dengan Guru Besar terus. akmal, aimie dan aisyah confirm tak dapat masuk srai due to the following:-

1-tak pass bahagian jawi, arab dan BM (BM untuk aimie & aisyah)
2-kelas penuh/cikgu tak cukup

yang no 1 tu, it figures la kan. so untuk kengkawan yang baru balik dari oversea apetah lagi yang dah duduk sana more than a year, personally aku rasa memang kena double or triple the work to pass the entrance exam tu nak2 part jawi, arab ngan BM. i only wish that they can have a special class for kids like mine. budak2 ni cepat catch up. i'm sure they'll meet the standard in no time, if only given the chance.

yang no. 2 tu, memang bukanlah masalah aku. gomen msia, sila cepat2 lantik ramai guru2 berkaliber untuk sekolah2 integrasi agama macam ni. korang dok sibuk nak selesaikan masalah sosial kan? masalah buang anak kan? salah satunya ialah memartabatkan pendidikan agama sejak primary education lagi. malang sungguh bila tengok kelas2 terbiar kosong kerana cikgu2 tak cukup untuk wujudkan satu kelas baru. silalah revise priority. dahulukan apa yang penting. kemudiankan apa yang tidak.

kesimpulannya, aku doakan msia ni cepat2lah merdeka sikit mentalitinya hahahahhaha.. berlagak je bunyinya. tapi sebenarnya yang aku doakan, banyak lagi sekolah2 agama gomen integrasi ini diwujudkan so that tak perlu ada pemisah antara sekolah kebangsaan dengan sekolah agama. tak perlu. gomen perlu faham yang ramai makpak tak mampu untuk tanggung dua jenis persekolahan yang datang dengan kos2 yang tersendiri. the fees, the school bus, the transit cost, etc.

so the kids will be going to sek ren keb seksyen 6 shah alam first. yang lain2 tu nanti aku fikir camana.

life goes on. :D

35 comments:

HUda said...

oh oh oh... syahdunya aku baca... kesian the kids.. tapi takpa.. i m sure ko dpt pikirkan terbaik utk diorg... masuk kan je private nyer.. pejam mata je la kak non..

Mrs Azarol said...

x paham sebenarnya kementerian ni ..dok kata x cukup cikgu tp cikgu status kafa skrg ramai yg menganggur.. poning..

sz | m.s.s said...

kat kawasan perumahan saya ni tgh dlm pembikinan SRAI...jgn la diorg bg reason sama bila nak apply masukkn anak sekolah situ...huhuhu..

takpe kak non, insyaAllah anak2 kak non p sekolah mana pun dapat catch up punyeeee...

knv said...

ude,
aku lagi kesian kat aku hahahahha. it's ok. allah maha kaya. :D


mrsazarol,
actually banyak sgt lagi redtapes yang masih tebal. tak koser ah nak cakap pasal ni. :D


suzie, kalau budak2 dari preschool biasa rasanya no problem la nak jawab tu. tapi tang sekolah penuh tu memang sajit la jiwa jugak hihihih.

m-i-o said...

hmmm. takpelah. takde rezeki.

sy dulu pun belajar jawi kat sekolah kebangsaan. masa tu darjah 3. itupun ada la 2-3 kerat je yg terkedek2 tak tau jawi (salah seorangnya sy la tu) sebab kami tak pegi sekolah agama petang. bahasa arab - memang zero! tapi alhamdulillah, sebab sy mengaji sebelah malam dgn ustazah yg superb - umur 9 tahun sy dah khatam qur'an. bila disuruh mengaji kat sekolah kebangsaan, orang tak tau pun yg sy tak sekolah agama. part ni sy memang bersyukur dan berterima kasih sgt2 kat ustazah mengaji tu - beliau pun dah arwah :(

bab2 keagamaan ni, pada sy - klo dapat pendidikan formal lebih bagus. tapi klo tak dapat, maka persekitaran yg baik adalah penting. sy dulu memang tak dapat pendidikan formal, tapi sy dapat babysitter yg baik yg boleh tengok2kan dan betulkan mana yg salah dan puji mana yg betul dan didik sy macam anak sendiri, mungkin lebih baik daripada apa yg parents sy boleh berikan.

semoga ini dapat menyedapkan hati :)

reena said...

Alaaa Reena plak yang sedih baca. Hmm Tak pa la kak. Nak buat macam mana. Pasti ada hikmahnya di sebalik semua ini.

Ummu Auni Afif said...

kak non, kawan saya minta SRAI juga di sek 7 shah alam tu la. tak dapat juga. katanya nak merayu, tapi mungkin next yearlah..itu ikut prosedur SRAI.

em, bab SRAI ni, saya rasa yang jadi masalah lagi, sebab silibus sek agama KAFA, SRAI ni bawa kerajaan negeri.

yang fed govt duk sibuk ambil bawah KPLI jqaf tu pun saya rasa sebab perasan org masukkan anak ke sek agama KAFA, which is under state govt. masalah guru tak cukup ni, rasanya betullah kut. dah semuanya state govt funding kan

sebab tu tan sri khalid, hari tu buat statement increase gaji cikgu KAFA.

iza said...

kak non, it's ok... i'm 100% sure that your child will survive... benih yg baik kalau campak ke laut pun jadik pulau kan ... cheers...

knv said...

mio,
betul tu. ilmu ni macam cahaya matahari jugak. satu lubang tertutup, dia akan pergi carik lubang lain untuk bersinar. kita aje kena pandai cari. insyaallah, semoga mudah untuk budak2 dapat ilmu yang sewajarnya. akan ku cuba sedaya upaya. :D


reena,
thanks dik. hang opis jabatan pendidikan kah? hihihiih :P


aini,
actually memang kronik jugak masalah tak cukup cikgu tu. memang banyak gila kelas yang kosong lagi. nak buat camana cikgu memang takdak. memang rugi sebenarnya. apa nak buat. the ball is in their hand. auni camana? start next year kan? alhamdulillah.


iza,
insyaallah. apa2pun, we go forward. :D

KV said...

insyaallah ada rezeki lain. (ekceli tatau nak komen..huhu)

Nur said...

sis..maybe ada hikmahnya...don't worry so much ok. Allah lebih tahu apa yg terbaik..

Mynie said...

sedih sedih.. dah banyak permintaan (demand) utk sekolah yang baik (sbb integrasi silibus agama sekali), sek/kelas/guru pua tak cukup.. cepat, siapa dlm kementerian pelajaran angkat tgn? tolong beri ususl transformasi sikit.. (haha senang je tai chi kat orang lain).

selamat maju jaya to you and kids. i second the comment earlier - benih yg baik, jatuh ke laut jadi pulau, insyaAllah :)

knv said...

kv, ye rezeki byk lagi tempat lain. :D thanks.


noni, alhamdulillah ok je. allah nak suruh fikir out of the box. :D


mynie,
memang rugiiiii. banyak talent yang wasted disitu. what to do, memang beyond our means. takpe. yang penting dah cuba kan. at least we know the process. thanks for your doa. :D

Zety Zin said...

takpelah kak. adalah hikmah di sebaliknya tu. lagipun rasanya anak2 akak cukup bijak untuk mana-mana sekolah pun. and rasanya sek seksyen 6 tu pun one of the best school jugak kat shah alam. ni kata kawan saya lah.

Kazaztan Team said...

setuju..mmg patut sekolah integrasi di wujudkan dgn lebh byk...lg bagus jadikan ye sebagai agenda untuk pendidikan kebangsaan...sekolah2 rendah di convert kpd sekolah integrasi cam nie..senang skit...

knv said...

zety, takpelah. kita buat kot lain pulak. insyaallah kalau betul niatnya maka jadi ok la nanti. sek 6 tu sekolah lama. sistem dah established. yang penting satu session. senang sikit untuk urus 4 orang nanti. the best school sekolah seksyen 4 kot.


kazaztan team, itulah, patutnya convert aje semua sekolah rendah jadi sekolah integrasi. aman sikit makbapak. at least takde nak fikir hal transit semua. cepat2lah gomen labur duit untuk itu.

Sayang.Ibu said...

akak, benih yg baik dicampak ke laut, menjadi pulau.. insyaAllah anak2 akk ttp akan jadi yg terbaik dunia & akhirat... sbb asasnya terbaik.. :)

knv said...

terima kasih intan. semoga sungguh la the kids jadi baik dimana-mana mereka berada. semoga boleh jadi manfaat kepada orang lain. amin.

Along said...

eh, apesal lak aku yg terlebih emo baca entri ko kali ni? Muahahaha..sori la..tapi bab anak2 ni, memang senang tersentap...eventho anak org lain. Hmmm...tapi betul la ko kata Non, Malaysia ni kena do something about the education system. Give more insentives to the teachers.

Whatever it is, I hope your kids will enjoy going to school at Seksyen 6. Insya'allah...kalau hati betul2 nak belajar, sekolah pondok pun ok jugak..hehe.

knv said...

along, tak yah emo dah. we move forward. :D buat buang karen je den nak emo lelebih hahahah.

monday ni the kids will start at sek. 6. semoga sukses dunia akhirat. amin. :D

tinidewi said...

erk. adakah?? ni yg saspen tunggu exam akhir tahun ni. maknanya ameer has to score his jawi and B.A. to get into SRAI. alhamdulillah, tu mmg favorite subject ameer so takde la risau sgt but reason #2 tu mmg tak dapek nak tolong :-( seksyen 4 katanya susah nak masuk so maybe ameer pun masuk ur kids school la kot?

knv said...

tini, ameer darjah berapa now? dah amik borang dah? rasanya nanti exam masa cuti sekolah kot. apa JAIS kata hari tu?

untuk arina (she's 6 next year), depa suruh amik borang april nanti. tetiba rasa cam tawar hati lak since yang lain tu tak gi SRAI. tengoklah camana nanti.

good luck to ameer ye? :D

lailasani said...

kak... takpe kak.. (bunyi cam i lak merajukss.. huhu)...
takpe... redha...:)
inshaallah ada rezeki yg lebih hebat utk mereka di masa depan...

knv said...

it's okay laila.
kita orang islam ni patutnya takde istilah rajuk kecewa dendam kesumat semua. :D

semua benda pun allah yang tentukan. kita takat usaha (tapi cukupkah usahaku? hmmmm :P).

betul tu. allah tak bagi rezeki kot ni, Dia bagi rezeki kot tu. :D

tinidewi said...

knv,
ameer darjah 1 now, so next year darjah 2 lah. borang tak amek lagi hehe. tunggulah lepas exam akhir tahun nanti. and takde pula pegawai tu kata ada entrance exam, based on results sekolah rendah & sekolah agama (JAIS punya) je sebab masuk darjah 2. darjah 1 yg ada entrance exam.

knv said...

kalau based on result exam semata, maka memang kena do well la peksa akhir tahun ni kan? insyaallah. nanti update la ek? :D

MarDiah said...

Carilah ustazah dari sekolah agama yang nak buat part time ajar ngaji. Belajar kat rumah pun ok mcm tusyen di rumah.

Dulu saya bljr kat Shah Alam. 2 org housemate saya ustazah kat sekolah agama seksyen brp tak igt pulak. Derang buat part-time ajar ngaji untuk budak dan mak-mak pun ada yang request mintak derang datang ajar ngaji. Laa nie depa dah kawen dah x tau derang still kat shah alam or not. Nanti try tanyakan.

knv said...

thanks mardiah. kalau ada no hp depa tu nanti pass la kat akak. i welkom any option available.

dah tanya jugak sorang dua ustaz, tapi rate dia boleh tahan jugak. :D

Anonymous said...

Saya bukan nak memburukan SRAI. tetapi maslah utama adalah pengurusan Sekolah dan JAIS. Ramai ibubapa menghantar anak ke sana sebab mudah. Tetapi bila dah masuk baru menyesal. Saya hantar anak ke SRAI 19 dan terpaksan tukar balik ke Sek. Keb. Tak pa mei masa depan anak2 terpaksa berulang alik ke ke KAFA swasta. Guru-guru bertauliah tak cukup, guru KAFA digunakan untuk mengajar subjek teras. Sekolah yang murid-muridnya terpilih (cream of the cream) peratus kelulusan USPR amat rendah. Guru-guru ambik kesempatan buat tusyen, sekolah jual buku kerja utk kaut keuntungan tapi digunakan sepenuhnya. Bayangkan buku kerja tak sampai separuh digunakan utk setahun. Guru-guru mengajar tak guna alat bantuan mengajar. Yang paling teruk subjek math dan BI. Ad aguru BI mengajar camour adukkan BI dan BM. Budak2 thn 6 ada yang tak buta sifir dan matematik.

Anonymous said...

Betul ke guru-guru nya tak bertauliah? What was ur strong reason when u decide to change ur child school? Boleh saya tanya anak u kelas mana di SRAI and sekarang darjah berapa? I notice those kelas taubat aja yg guru-guru nya concentrate. Personally I don't agree with streaming the classes lah. Creates such a double standard among children. So anak u di sekolah kebangsaan now, is he/she happy now? - need advice, rasa mcm nak tukarkan anak, but some how something is holding back.

gloria abdullah said...

Sekolah rendah agama (kafa) & sra integrasi bkn under kpm...tapi under jais & kjaan negeri. So masalh guru tak cukup.. bkn masalh kpm. Guru2 lepasan kpli ke, ipg ke, ...sumenya diposting ke skola bwh kpm sahaja. So..kalo nak mare kpm @ apa2 tu...plz servey dulu ya.
Sy pcaya guru2 yg dilantik o jais adalh guru2 yg berkelayakn...so kalo ada ank2 tn/pn nmpk lemah subjek tertentu..luangkn msa mgajar mrk..jika 'xda masa' upahlh guru tuisyen..k..(jgn asyik myalahkn guru...pendidikn bermula dr rumah)

fzulnina said...

Salam..cam kenal ja..dok riki untuk anak ke SRAI...anak baru 4 tahun (2015) depan..hahaha..tajuk tu menarik minat..faizul

Syazwani Ummu Hamzah said...
This comment has been removed by the author.
Syazwani Ummu Hamzah said...

Assalamualaikum puan, saya sdg survey sekolah utk anak sy. Mcmana anak2 puan di sek ren sek 6 tu setakat ni yer?

saya sokong kata2 puan. ajar agama dr kecil!

Anonymous said...

salam pn syazwani.
anak2 saya semua dah besar. 3 dah sekolah menengah. yang bongsu aje masih di sek6. Alhamdulillah mereka ok je hehe.

knv

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger