Wednesday, October 27, 2010

pesan kakak


1. kalau nak berniaga dan promote barang, be professional. tak kiralah jual benda kecik ke, benda besar ke. advertisement jangan buat main-main. nanti orang tak tau whether you are serious or not. contoh, nak suruh orang beli produk education, tapi kalau advertisement tak melambangkan 'kecerdikan' si penjual, jalan pelik kalau orang tak layan. kalau nak berjaya, be serious. orang tak suka dealing dengan orang yang main-main.


2. kalau kita ada sesuatu yang lebih dari orang lain; jangan ingat semua itu semata-mata hasil usaha kita. cakap tu pandang2 lah kiri kanan. most of it allah yang tetapkan. anak kita pandai, sebab kita kah? suami kita baik, sebab kita kah? harta kita banyak, sebab kita kah? bukan 100% sebab kita. semuanya atas rahmat allah. jadi berhenti pandang rendah dan prejudice dengan orang lain yang tidak 'setaraf' dengan kita. jangan lupa kita masuk syurga nanti pun semata2 kerana rahmat allah. jangan perasan bagus.

sekian. peace. wassalam.

15 comments:

flowerella said...

I stuju. Kalau jual barang online tu, ade tu I email berminggu2 tak balas. Nak jual ke tak?

Pass tu after sale service pun kena la ade, jgn tau nak jual or recruit org jek...

knv said...

betoi. annoying kan? buang masa orang je. ASS tu ramai yang fail ahhahahaha... (after-sales service)

SM@A said...

Salam Sis

Rahmat Allah serta rezeki yang barakah. Sangat penting. Kadang-kadang sebagai manusia kita lupa termasuklah yours truly.

Ummu Auni Afif said...

huh...saya memang tak boleh menjual. feedback lambat :P

MarDiah said...

Tang no.2 tu... actually 100% adalah dari Allah semata...

p/s: apa kes aku cakap soal hakikat pepagi nie... hehe... anyway, morning and have a nice day..

Ms Lola said...

oh apa ni, sape 'suspect' yg berkenaan? muahahahah (nak tau suspect aja...)

anyways, i agree with both points.

m-i-o said...

noted.

:P

sisdee said...

sgt setuju..org selalu bongkak klu anak pndai padahl tu semua RAHMAT Allah..dah sah2 dia kasi pinjam :)

jadi le org yg sntiasa bersyukur!!

chilun @ cik pau @ bibimie said...

hai kak... lama tak jengah. i bz u.... nak tembak siapa nih kak... ohh... nak tanya suspek jugak... huhuhu...

NadiahKhair said...

thank u kakak for reminding me fact no.2. manusia (termasuk ai jugak) nih mudah lupa.

CiKaYu said...

saya setuju!!!! setuju banget!

sz | m.s.s said...

baikk kakak...
saya akan ingat pesan kakak!
:)

Sayang.Ibu said...

baik kakak.. adik akan ingat pesanan2 kakak itu.. terima kasih.. :)

KS said...

baik kak non. pesanan mu akan di save sekarang. :)

terima kasih kak :)

knv said...

sm@a, sesamalah kita sis! :D


aini, why not? :D


mardiah, betul. tapi ada orang susah nak terima :D


lola, sorry, suspect telahpun dibawa ke bukit aman untuk siasatan lanjut oleh karam singh walia. :P


mio, bagus! :P


sisdee, bersyukur is the word. :D


pau, sama seperti diatas. :D


nad, betul betul. kita mudah lupa. bila sedar tu rasa macam nak hantuk kepala aje. :D


ayu, setuju kena bagi singgit tanda setuju. takpun cincin sebentuk. ai tak kisah.. :P


suzi, ingat jgn tak ingat. esok exam. :P


intan, tunggu pesanan2 yang selanjutnya.. :P


ks, save kat diskett ke kat otak? hahahahhaha :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger