Wednesday, October 27, 2010

tips untuk adik


hahahhaha.. apa kebenda aku nih? kakak la, adik la.. hahahah!

anyway, post ini adalah untuk adik2 yang tiba-tiba dapat durian runtuh, a.k.a dapat berhenti kerja dan berjaya duduk dirumah dan bertanggungjawab sepenuhnya keatas kemeslahatan anak2 dan suami. wahhhhhhhhhhhhh gitu! sungguh berat rasanya batu jemala patik, tuanku! :P oh ye tambah lagi satu. ... bertanggungjawab sepenuhnya keatas kemeslahatan anak2 dan suami 24-7-365, tanpa bibik. hahahahahha.. confirm pengsan ek?

soalan cepu emas selalunya ialah:

MAMPU KAH?

almaklumlah. sudah biasa jadi mem besar diopis. camno nih nak menongkah arus?

jawapannya, of course lah buleh. but for the first 6 months. don't over do it. don't. bertenang. bernafas dalam dalam. smile. cry. laugh. be crazy. do whatever you need to embrace the paradigm shift. (yes IT IS a paradigm shift believe it or not!)

and rule no. 1 is:

FIND A REASON TO BE HAPPY, AND THANKFUL FOR WHAT YOU HAVE.

FOCUS ON WHAT YOU HAVE, INSTEAD OF WHAT YOU'VE LOST. WHAT YOU HAVE AT HANDS ARE THE ONLY THING THAT MATTERS. AND BE HAPPY. BE THANKFUL. FIND ALL THE REASON TO BE HAPPY. AND BE.

bermula dari situ, slowly mould your new life. make a plan, but don't expect perfection. whatever you do, don't exhaust yourself. if you are a born OCD or a perfectionist, lower your standard. takde istilah perfect bila kita menguruskan keluarga 24 hours, unless you've got a helper with you.

depression and sadness will creep upon you, that's to be expected. talk to your spouse, to your friends. cry if you must. but try not to be carried away.

and do your best sis. i'm not telling you that it's going to be heaven. you'll go through hell first. but fret not. it's going to change YOU for a lifetime. mostly for the better. you'll remember WHY you do what you do when your kids cling to you and tell you that you are the best mom in the whole wide world. Suddenly everything will fall into place perfectly.

you go and seize the day!

20 comments:

Min Aina Ila Aina said...

Kak, adik nak mintak tips ni. Email akak?

CiKaYu said...

KAKAK,
w;pun lum tender surat cinta, mungkin takkan, tapi terasa cam dh pegang title SAHM lak..uwawawaawawwawawaa

knv said...

maia,
tips kebondo? ana_miraa@yahoo.com


ayu, tu nangis ke ketawa tu? conpiusss! :P

reena said...

Wahhhh kakak mithali ni. Banyak tips bagus. Thank u kak! (Walaupun rasanya tak kan benti keja buat masa. Hehehe)

m-i-o said...

"if you are a born OCD or a perfectionist, lower your standard"

i think that phrase should be typed in bold and in CAPITAL letters. hahaha.

ya, sy pun dah tak kesah dah tak cuci toilet seminggu sekali. 2 minggu sekali pun okey. oh, sayap2 kelkatu juga bersepah2 sebab asyik hujan aje - tak apa - pejamkan saja mata - itu bukan kelkatu, itu namanya seni abstrak. kahkahkah!

air sisa mop sudah 2 minggu bertakung dalam baldi - tak kuasa nak bilas - janji takde jentik2 sudahlah - anggap saja aku rajin mengemop tiap2 hari.

tak sangka, life IS simple :P

Nin said...

Hahaha been there, done that, and is still doing it. My advice is, pick up a hobby. For me, it's my temporary indulgence. Spend time on it once or twice a week, insyaAllah, it'll help keep you sane. There will be crazy days but learn to embrace the moments... because truth to the matter is, being a fulltime mother is a very big blessing!

Zety Zin said...

thanks kakak. tips yang tang diBOLDkan itu amat berguna untuk adik yang tengah dalam dilema ni :)

NORA ANSHAR said...

salam kak,

i've been doing it for the past 8 years. kalau dulu before having kids, i was a selfish brat but now i think i've changed, for the better i hope.

with three kids under my wings ranging from 8 to a newborn, looking after them and the husband and running the house is never easy. memang pengsan but i've long decided that since i've chosen this path, i might as well make it work and a happy one.

i've learnt to turn a blind eye at the mess created by my kids, ignore the towering clothes that needs to be folded and wear slippers in the house when the floor gets grimy. i'm no superwoman, so i can't be doing everything everyday all at once.

and don't even start on the crying part. i've cried and cried but after that i learn to pick myself up and move on. now after 8 years, i can proudly say that i don't get flustered easily and i'm more calm in handling the storm that's constantly brewing at home, thanks to my kids.

however, your posting today is spot on! a very good advise to any SAHMs wannabe :)

Ms Lola said...

omg, harus bookmark entry ini! meletops!

Mynie said...

terima kasih daun keladi for pesanan-pesanan dan tips-tips, wahai kakak :)

i.s.z.a.n said...

btol!

aida said...

i exhausts myself till now. Letih study dan jaga anak2. Huhu, akak pun tau kan saya amik exam stress masak jaga anak time nak exam. Alhamdulillah lulus, huhu

Mrs Azarol said...

oh terima kasih juga kakak!! i looikke the very (??) tang OCD itu.. adalah terbaeekk :)

knv said...

reena, akak memang misali. bila ko nak belanja akak makan? :P


ya allah mio, keji gile hokeh tinggalkan air bekas mop? kejiiiii! itu aje aku nak komen! (lega jugak, aku ingat aku aje yang keji gitu hahahah :P)


nin, so true. so true. it is indeed a blessing, WHEN you can finally see. tapi before that, it was purely HELL! hahahahahhaha :P


zety, apakah dilema hang? jgn risau. kita kat superman. :D


nora, wow! nicely said and written! seolah2 seperti baru membaca kehidupan lampau ku hahahahah! standing ovation for you for doing it for 8 years! salute toing toing gitu! :D yep. at the end of it all, CALM is what comes to mind and body. nothing can take us down anymore kan? yep, i can totally relate to it. thanks for sharing your experience here. :D


lola, nak bookmark kena ada service charge. sila bank in ok? :P


mynie, terima kasih wahai adik adik! :D


iszan, kalau betul ke bagi singgit kat aku. :P


aida, hahaha.. you ni species lain. kena buat entry lain for you guys hahahahhah! all the best ye? i think you're gonna ace it all! :D


mrsazarol, hang OCD kah? hahahahaa.. ramai gak kaki2 ocd sini ek? nasib baik akak tak terjangkit ngan korang hahahah :P

somuffins said...

Salam
Entry kali ni sangat mengena dgn my own experience. I was working > a decade n have been a SAHM close to 17 yrs.

The ultimate reasons I quit:
1. children welfare
2. had enough of office work
3. personal reasons (that time I cant drive etc)
4. tidak berhutang

Then and now, though I put 'children' as no. 1, I still think it was actually no. 4 that made me bid farewell to the rat race. Alhamdulillah.

knv said...

ciksom, wahhhhhhh.. sudah 17 tahun year? bestttt! :D

it's good lah tang tak berhutang tu. buleh share ke camno nak takberhutang bila tak kerja? berminat saya nak tau.

HUda said...

kakak, kalau masih solo tapi nak dok rumah pulak mcm mana?? uwaaaaa ... ni nangis betul2..bukan mainmain..

tinidewi said...

eerr... entry ni khas utk ai kek, kak? ai confirm adik, muda remaja lagi gitu and ai baru2 ni berhneti keje. nyeh3x tapi ai mmg tak kisah rumah ai tunggang terbalik ke bersepah ke asalkan anak ai cukup makan minum, and ai ada masa nak pegi semejid. debu kat tepi tu ai buat2 tak nampak je hehehe sbb ai tau, kalau berkira sgt dgn debu, hidup tak bahagia HOHO.

mamaDhea said...

gud job kak.. eh eh.. hihi.. rindu nak mengomen kat blog ahkak nie tau.. ;)

Anonymous said...

KAK, adik sengsara tak tahu nak buat apa sehari2. Now additional role adik just ajar anak ngaji lepas maghrib yang dulu tak dan nak buat. Ni dah berpikir bukan2, siap nak ambik GMAT test. Baru 3 minggu, ... tak tahula.. nanti adik update apa jadi dgn adik nanti... hehehhe

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger