Monday, November 8, 2010

aku dan thomas


"Thomas Edison Tested Over 3000 Filaments Before He Came Up With His Version of a Practical Light Bulb"

sebelum itu, bila kawan-kawan kata dia gagal, dia tidak langsung rasa begitu. dia cuma cakap yang dia telah menjumpai beribu-ribu cara untuk mentol tidak berfungsi, dan masih tercari-cari satu cara agar mentol berfungsi.

apa kaitan aku dengan thomas? oh malu untuk mengaku. macam langit dengan bumi. macam halaju kura2 dengan halaju cahaya.

it just that in the past years i've been trying to do this one thing, ever so repeatedly, so very conciously. i've been trying to accomplish this one thing over and over and over and over and over again. tapi aku masih 'gagal'. tapi bak cerita pakcik thomas; 'gagal' is such a strong word. tak baik untuk kesihatan. maka aku tak kata aku G. aku cuma kata yang 'masih belum masanya'.

mungkin aku belum bersedia. mungkin aku tidak cukup bagus lagi. mungkin juga ianya yang tidak bagus untuk aku. mungkin aku lebih baik not having it. but i have this really strong gut feeling yang satu hari aku akan dapat jugak apa yang aku inginkan, if only i do not stop trying. walaupun ada juga orang yang mencebik meluat. udah2 lah tu kaknon. :P

anyway, sepanjang proses aku mencuba ini, aku rasa by now aku sudah cukup matang. i don't know why i keep trying eventhough every time the failure creeps in, i would be considerably devastated. i would be down and sad. but by now, i'm quick to spring back to my normal self.

as thomas alva edision put it, "i just found thousands of ways for this not to work."

i think my feelings would be around 0.00001% to what he felt. because i have not tried it for 3000 times. but i know i will, if time permits. i just can't help it. there's no way i'm stopping now. :)

13 comments:

mirah said...

mirah inspired juga dgr motivasi tn fazli yusof pagi td.. ya bukan gagal, cuma belum lagi. haha seronoknya kalu boleh berfikiran positif begitu sentiasa kan.

nana said...

akak tgh try nk buat apa?

knv said...

mirah, betul betul betullll! :P


nana, something important for me. :D insyaallah nanti share!

Nur said...

salam sis...
sometimes bila kita rasa penattttt sgt try, take a break!buat KCT pastu pos ke kuantan!hehehe...

ok,ok..my point is, bila otak d x jem try again..insya Allah you'll find a way..

knv said...

nonie, i have to admit, yang ni i tak penat-penat. tu yang pelik jugak. as if i want to challenge myself sampai bila i can perservere. only time will tell.

you know what, maybe i will not succeed until forever. but that's ok. the journey itself is very encouraging.

lailasani said...

tertanya2 apekah yg akak tengah cuba...
takpe... sabarrrr menanti utk akak share kat blog ni...:)
ganbatte!!(good luck) kak

reena said...

Akak ni boleh jadi pakar motivasi la kak. Seriously. Tapi kan kak, saya ni selalu dan mudah aje give up. Camna..? :(((

Anonymous said...

akak dok cipta lampu ke ke kak? hehe
:p
takpe thomas tu pun nak hidupkan satu lampu tu pun mcm2 dugaan dia, di hina di tindas, siapa sangka pada stu malam yg gelap berserta dgan ribut petir hujan lebat dimana semua org bergelap tapi dia terang sebab ape? sebab dia ade lam..pu tink!! :)

-hidayah-

Min Aina Ila Aina said...

Kak, saya setuju! Saya sedang proses mencuba juga ni..cuba hingga berjaya..org lain boleh kenapa aku tidak.

knv said...

laila, thanks. honestly tak tau when the best to quit. :D


reena, depends on how much you want it. i guess some things are worth fighting for. this is the only thing that i keep holding on to. so it's the same. if you want it bad enough, insyaallah. :D tapi kalau tak dapat in the end, it's beyond ours.


hidayah, nice story hahah! itulah perserverence namanya. you keep going no matter what.


maia, cuba sampai berjaya. kalau tak berjaya bukan rezeki kita. but if only we don't stop. :D

madamoiselleczar said...

wah! gud luck in whatever u'r trying beb :)
aku pon tgh dlm proses mencuba sesuatu yg baru...semoga kita sama2 berjaya beb! :)

Anonymous said...

buat uwang pelesu kah? hehe

drwati said...

kaknon, sorry for the late reply,

ok insyaAllah, we'll send u a few boxes, tapi saya nak tau range umur budak2 ie banyak yg primary ke or secondary school age, pastu ada preschoolers tak?

if u have more orphanages then kitorang just pack u campur2 buku budak and teenagers then masa u nak bagi tu u sort out yourself, boleh?

terima kasih kerana sudi menjadi agen kami :D

all the best in watever u do, saya doakan kita istiqomah dan ketika membuat kerja begini hati bersih dari riak atau ujub yg akan menghapuskan segala amalan

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger