Saturday, November 13, 2010

sweet buns


agak dah lama BM aku dok terperam. teringin nak makan roti manis2 gitu. masuk blog en. mat gebu, fuhhhh! kanmain dahsyat roti2 dia. so aku amik yang paling sempoi punya bahan2.

tapi aku tinggal lama sangat untuk dia double in size tu. so hasilnya tidak begitu memuaskan. itulah, sapa suruh keluar rumah balik lambat.

sesapa nak cuba, ni resipe copy paste dari blog en. mat gebu:-

BAHAN-BAHAN DOH :-
300 g tepung roti (high protein flour)
50 g gula halus
1/4 camca teh garam
2 camca teh instat yeast
30 g telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan timbang)
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
150 ml air suam (kalau guan Breadmaker, guna air sejuk)
30 g mentega












10 comments:

.: m!ss Ikan :. said...

salam kak...sy nak tumpang tanya....

kenapa setiap kali saya buat guna BM utk hasilkan dough....dough sy jadi lembik....mmg mcm tu ke????

sy pakai BM250 yg tempah ngn akak ritu...tp bila sy set dough....hasilnya tidak memuaskan....

sy guna recipe n ajaran yg sama dari setiap recipe yg sy baca....tp hasilnya tetap sama....kot2 la BM mmg menghasilkan dough yg lembik ke kan....cuba akak jelaskan kat saya kot2 akak tau kenapa...

tq..

Ms Lola said...

fuhhhh. melelehhhhhh

drwati said...

semlm pun saya tertido lupa nak bakar doh yg naik sampai nak melimpah tray, pastu rasa jadi pahit

knv said...

missikan,
kalau lembik sgt tu boleh tambah tepung sikit2. tapi keluarkan dulu dari dalam BM lepas doh siap. masa nak uli tu baru tambah sikit2. asal tangan kita dah tak melekat2 dengan doh tu cukup. jgn banyak sgt nanti keras pulak roti terlebih tepung.

actually try and error jugak buat roti ni. akak tengok kalau lembik sesangat memang akak terus tambah tepung masa dia tengah knead dalam bm tu. sampai dia kurang melekit.

cuba gitu ek?



lola, itu kaya la tu hahahha :P



doc, itulah memang jadi pahit. pasal yeast tu dah over matured kot hahahahah!

TopsyTurvyMum said...

aku kan..pernah 2 kali try resepi roti CMG ni..2-2 tak success..ntah le nape..tak compatible ngan BM aku kot<--ok tak aku bagi alasan ni:P

memang meleleh tgk roti2 dia kannn??

Nur said...

vencik!dpt tgk gambo jer..huwaaa!

farah225 said...

alahaiii...sedapnya.

.: m!ss Ikan :. said...

ok kak knv...nnt sy try...sy nk "SURUH" (siap huruf besar nih) akak buat croissant pki BM la..bley la kak...sy buat 2 kali pki BM....still x jadik...kalau akak da buat sy yakin sket....hehehehe...nnt akak curik2 masa buat croissant ea..pleasee!!!!!

ajaran atas tu akan d guna pakai utk roti seterusnya...tq kak..mmuuaahhhh...

madamoiselleczar said...

geget suduuuu beb! boleh tanggal susuk aku ini macam...ahahahahah...adoi laaaa...ko kan mmg tahu kelemahan haku kan? bab melantak ni..mmg tabley tahan seyh....

lailasani said...

kak,
mmg tengah dok tercari2 resepi sweet buns nih. tetiba ternampak lak kat blog akak ni... tak sabar nk try...

**tgh 'giler' nk meroti.. heehhehe

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger