Friday, February 25, 2011

how much?


money.

how much is enough?

untuk aku, i would be very happy already if we have enough to provide for the following (not necessarily in this order):

1. rumah
2. kereta
3. emak
4. ayah
5. anak-anak (education/insurance)
6. tabung haji
7. zakat and charity
8. utilities bills
9. makan/household
10. saving

yep. not fancy. amount each? ikutlah. asalkan ada allocation untuk setiap satu. note that i don't have any allocation for SELF. aku tak letak. i know it's not healthy. well, i'll be starting to have a SELF allocation starting next month. insyaallah. sejak dua menjak ni, rezeki tu agak stabil dan improving. walaupun sikit2 each, semoga ada berkatnya.

semoga allah beri kesihatan untuk melunaskan tuntutan hidup didunia ni.

what about you? what's the component in your monthly allocation?

20 comments:

Fid said...

lebih kurang laaa
pi mai pi mai benda yg sama huhuhu

Ealyie said...

aku selalu miss 'sesuatu' disituu.. :(

knv said...

fid, yep. life requirement. :D


ely, sikit2 la sis. :D

mast@work said...

bagi saya kalau bulan tu ada lebih sikit, maka ada la untuk saya.. contoh dapat claim ka..

saya tak pandai menyimpan sendiri, jadi siap2 buat potongan gaji

Cts said...

Saya lebih kurang saja kak...cuma utk diri sendiri..potong gaji for saving...

Sayang.Ibu said...

utk saya tolak no 1 & 2.. lain2 mmg pembahagiannya adalah sama... plus self reward. u should reward urself too sis, x byk sikit pun jadik... hehehheee .. :D

Dilla said...

sejak hidup atas scholarship ni, ikut dan je. top priority, bayar bil & sewa rumah. Kalau tak, kena tido bawah jembatan. haha...

knv said...

mast, yep potong gaji is the easiest. tak yah nak pening pala fikir. :D


ct, good for you sis. :D


intan, yep i should. and i will hehehehheeh :D


dilla, abih tu aku dulu tak macam tu? tak pelah. first thing first beb. you are there for a noble purpose. itu pun rezeki yang tak semua orang dapat. money is just another type of rezeki. eh apa aku bebel ni. you knew better friend. :D

mamaDhea said...

honestly sya blom ada tabung haji tuk anak2.. allocation for zakat & charity pon tak tetap.. insyaallah bila dah habis blajar nanti kot boleh tambah mana2 yg patut.. self-reward pon tak tetap, klu ada lebih ada laa self-reward.. sya pn bley tahan boros gakk.. huhu

Liyana said...

lebih kurang la..since saya sorang je yg ngurus pendapatan rumah, semua agak teratur. Hubby can horey horey cari duit and leave it to me to do the account work..

Min Aina Ila Aina said...

Banyak daripada senarai yang saya tak uruskan 1,2,4,6,8. Saving pulak kena save untuk yuran next sem.hehe.Untuk diri sendiri, kalau mencukupi tu semua pun dah satu nikmat.

TopsyTurvyMum said...

miss u kak non..muahhss! hihihi..

aku ni menteri dalam negeri jer..hal2 kementerian kewangan tak layak katanya nak uruskan hahaha..

tapi sama la cam fid,,lebih kurang jerr:)

Crazee Choc's said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

knv...
lebih kurang sama....
cuma sad to say saya cuma bg duit kat mak je monthly... sbb masa mula kerja ayah masih bekerja..... so dah terbiasa....hopefully ada rezeki lebih so that boleh bg ayah sekali. utk tidak rasa bersalah sy ganti dgn brg2 & belanja mkn... besday ke.... mmg akan bg hadiah

-marisa-

flowerella said...

Sama except mak takde TH acct uols (tp anak ade, sendiri takde). arks... thanks for reminder..

knv said...

sya, sikit2 la dik. memang tak senang jugak nak2 makin lama makin banyak commitment. insyallah asal ada niat.


liyana, senang jugak ada PA tolong urus akaun ye? hahahahha good for you sis! :D

UmmuAhmads said...

Dear Anamiraa,

Tiba-tiba saya tersentuh hati memebaca entry ini. Bukan apa, I used to have all those things... Lebih kurang sama like yours. Household income saban tahun makin bertambah, Alhamdulillah. And I thougt what I've planned is already good, and ini adalah masa untuk cruising, a bit relaxing for us kerana semuanya nampak cantik dan lebih drp cukup. Tiba-tiba dua bulan lepas, anak ketiga kami disahkan is having autistic spectrum disorder (autism).
Dlm keadaan terkejut & dan air mata yg mengalir setiap hari in the first week, I try my best to do my research on this autism, find resources, support, etc in Malaysia. Ia banyak mengajar saya bahawa setiap yg Allah bagi itu ada sebabnya.... dan Allah is the best planner. I meet & get to know a few mothers who quit their high paid job just to take care of their autistic child. An intensive care (therapies, treatment, doctors' fee, etc) would cost thousands per month, and now that is where the money from our income would have to go, demi memastikan sekurang-kurangnya dia bakal mampu menguruskan diri sendiri andai kami pergi dulu. And yet all the money tidak sedikit pun dpt menentukan apa yg akan terjadi in the future, plus all the energy and time that we now need to spend on him. Kami hanya mampu berusaha semaksimum mungkin, Allah yang akan menentukan hasilnya. Salah satu pengajaran yg saya dapat, di kala saya baru menarik nafas lega, tidak sedikit pun perlu fikir pasal duit, Allah bagi kami satu lagi amanah & tarbiyah, yg tidak boleh dibeli dgn wang ringgit.

knv said...

ummuahmads,
takziah atas berita mendukacitakan itu. saya doakan awak sekeluarga tabah dengan ujian allah. insyallah syurga balasannya jika awak redha dan jalankan amanah dengan sebaik mungkin.

yes, i can relate to your story. setahun dok dibirm, saya 'hilang' about rm80k, as per termed sehelai sepinggang agaknya. tapi subhanallah, apa yang saya 'dapat' kembali memang tak boleh diukur dengan wang ringgit.

allah 'mengajar' kita dengan pelbagai cara. lagi besar ujian itu, lagi tinggi rahmat allah if only kita boleh redha dengan ketentuan.

honestly, only now saya boleh allocate sedikit sana dan sedikit sini. if anybody ask me, i would suggest to always have allocation untuk emak dan ayah. compromise yang lain2 tu. honestly. even setakat 50rm sebulan. insyaallah ada berkatnya.

take care sis. i pray for you and family.

UmmuAhmads said...

Thanks a lot for your doa. Really appreciate it. Kami redha, insya Allah sehingga ke hujung nyawa...:)

knv said...

how old is your youngest tu? so you are sending him to special school now? may allah bless you sis.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger