Friday, April 15, 2011

akmal yang dramatik


akmal showed me his bm/agama paper yang flunked tu. bulat mata haku nengoknya hah! berkerut2 dahi sampai! teruk bebenorrrrrrrr nye punnnnnnnnnnn!

akmal: i know. you are not happy.

mama: of course i'm not happy. are you happy with this?

akmal: i know. i know. you are dissappointed with me. i'm not your son. (sulking tetiba. aku tampor kang sia2 jek)

mama: what on earth.. ?

akmal: yeah.. i'm not your son. you are dissappointed with me.

mama: listen buddy! i'm your mother, and you're my son. no matter what grade you've got. of course i'm dissappointed because you have not tried your best. but you are still my son whether you like it or not! got it?


saborrrr je haku tau. main reverse saiko pulak budak ni. udah2. pegi je buat karangan bebanyak akmal oi! hentikan repekansss ini.

16 comments:

m-i-o said...

you're very lucky to have akmal as your son. at least, he has the courage to express his thoughts to you - yes, he thinks you're disappointed - and he thinks he doesn't deserved to be your son - maybe because of.....errrrr....his IQ level is not up to your requirement. ekekekeke :P

you never know how terrible i feel when i came back from school with my report card - and my mom said:

"kenapa nombor dua? kenapa tak dapat nombor satu?"

pada hari sy akhirnya dapat jugak anugerah tokoh murid itu - when i was 12 - mak sy datang ke sekolah masa hari penyampaian hadiah - and i remember she put on the best baju kurung she ever had - dengan senyuman paling manis yg pernah sy tengok sepanjang sy hidup :) entah bila sy akan dapat lihat senyuman itu sekali lagi memandangkan prestasi sy di kala ini sungguh tidak memberangsangkan :(

eh apasal tetiba haku buat ruangan mencurah perasaan kat blog orang pulak ni? ahahhahahhaha!

to cut it short - yes, i understand how you feel, akmal. btw akmal, sila bersyukur sebab mak engko takkan komplen ko potong bawang senget. maka pergi ke sana dan praktis mengarang banyak2, ok? ekekekeke :P

knv said...

kahkahkah! mio, setiap kali ko cakap pasal IQ level, setiap kali tu akak tersedak weh.

nway, i used to be no. 1 kiasu mom. not anymore.

akmal is my spesel case. he loves to put himself down even without people downgrading him. he love to shy away from responsibilities, unlike his 3 sisters. he loves to take the easy way out all the time, which is wrong.

honestly, i don't mind his grades. he got his strength elsewhere. every kids are unique in their own wary. BUT, he has to equipped himself with the right attitude. at the end of the day, good grades or not, attitude still matters.

what i'm trying to do now as a mother is to pull him out from his comfort zone. too much comfort is never good.

and you know what, a mother can't never be NOT PROUD of her kids. it's kinda unconditional no matter how the kids turn out at the end.

as long as we teach them good. right from wrong, etc, that's good enough i guess.

:D

m-i-o said...

ehhh akmal was born on 16th of july?!

surprise, surprise - he shares the birth date with jowo fadzillah kamsah. kahkahkahhhhhh!

*kenapakah terlalu byk kebetulan dalam hidup ini*

knv said...

siyes? tau plak engko DOB DDFK tu? jadi memang akmal akan jadi macam DDFK la ni. aminnnnnnnnnnnnnnnnnn :D

Min Aina Ila Aina said...

nak balas komen mio di sini boleh? Ok la tu mio, mak saya masa saya darjah 5 ujian bulanan saya jatuh teruk sampai no 8 penangan buku cerita, mak saya amuk satu rumah. Habis buku cerita perpustakaan bergerak tu mak campak atas lelangit. Yang sayanya kurung diri dalam bilik ayo.kehkeh.

Lepas tu bila mak torture, saya cepat putus asa,saya kata otak saya dah lembap, dah tak pandai. Jenuh la mak jadi motivator kat anak dia yang mudah mengalah ni. Akhirnya dapat juga anugerah tokoh murid masa darjah 6 tu.

KNV, anak lelaki memang tak sama dengan anak perempuan kot. Saya yakin Akmal bila besar nanti mesti akan dapat pecut dalam prestasi, sebab ada kawan2 lelaki saya begitu. Apepun bagusla mak nya perihatin dari awal.

liyana said...

oh kak mio, nasib kita sama.. whatever good grades I bring home semua akan dapat komentar camtu.and I always bring home good grades. the top..

even bawak balik 4A utk UPSR (time tu 4 aje), pun mak jawab "ala ramai je yg dapat 4"..

sampai ke tua. hahaha. saya rasa dia nak challage kot, tapi saya tak pernah nak terasa nak terima kot. hahaha..

lucky kak non, akmal berani nak luahkan. dulu saya cukup takut nak cakap, kang kena bedal

knv said...

sungguh ka mak2 korang lagu tu? ya allah stress lak haku dengor ni hah. hahahah nak bagi anak2 pandai mengexpresi diri, sila hantar depa pi belajaq obersea.

macam arina, she still can't read, much to her teacher amazement. sebab kat luar nampak confident semacam. rupa2nya tak reti baca nak masuk 6 tahun dah.

but i seriously don't mind. i trust there's always time for things to bloom, including my kids.

gud luck u'ols! :D

Fid said...

kiasu tu bahasa apa?aku tk faham maknanya

Mynie said...

wah, tak sangka budak lelaki pun boleh berdrama dan bersentimental gitu hehe..

hanis said...

ayat si akmal mmg boleh masuk drama laaa....hehehhe

rasa2x based on experience dgr cite mak2x yg dh brprngalaman besorkan anak2x jantan nih..mostly diorang ni lmbt sikit 'cergasnya'.Heehhehe..tapi kalau dh start..habih ditinggal hok pompuannya..tak terkejar...

so...kaknon..sabar aje dong...kita tunggu masa kecergasan akmal nanti...cumanya kene pastikan jgn dia trtinggal terlalu jauh ke belakang je...

=sz= said...

saya ni kan kak non...
macam "risau" plak ok ke klu tak letak high expectation pun kat anak..skrg dia tadika, asal dia boleh buat ikut level dia ok la kan...
risau jugak tgk kawan2 lain stress bila anak2 nak peksa ni...
mungkin terlalu awal untuk saya rasa stress itu kot... :p

knv said...

fid, kiasu tu maknanya tak boleh kalah. :D


mynie, drama is the word. dia takut kena marah dia berdrama la siap2. not that i would marah like before. dah tak kowser hahahha!


hanis, for akmal i don't expect straight As, but i do have some standard for him to achieve. akak ikut capacity dia, not mine. :D again bagi akak yang paling penting ialah attitude. it is acceptable yang tak semua orang boleh excel academically, i'm fine with that. but you need to have an A-attitude. :D


suzie, takyah stress2 hahahah. budak2 ni, ada kebolehan masing2 and we need to identify that. focus more on the strength and don't pick too much on the weakness. be prepared that the kids might not be like what we want them to be. chill. :D

MS said...

dramatik??? eh...tengoklah maknya cemana :p

peace kak non :))

knv said...

kahkahkahkah! you made my day MS! :P

Liyana said...

haha, kak, mmg stress.. mujur dah lepas fasa tu..

saya study 5jam sehari masa sekolah menengah (study okay, bukan homework). what do I get? "anak murid mak study 8 jam sehari" hahaha.. nasib baik saya jenis tak makan hati, kalau idak mesti malas study dah pas tuh..3.77 CGPA pun tak good enough..

and u know the ribut when i decided to quit job. hahaha, lucky I'm married..

madamoiselleczar said...

Kahkahkah.... Komen aku sebijon mcm MS :p
*peace beb*

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger