Wednesday, April 20, 2011

it's still very much the car you drive!! - Part 2


last few weeks, when i was still driving the waja semput; i went to fetch akmal from school after his co-co session.

i could see him from afar, so i drove in slowly and park right beside him and a group of friends.

akmal bukak pintu belakang, and about to enter the car when i heard one of his friends bluntly said;









"Elehhhh.. kereta ni je ko naik?"

Ouchhhh!!!

As much as i want to feel nothing, I remember that I did feel something that day. Hurting. For the kids of course. Kecik2 sudah material kah? :P

My oh my! Penyakit ini sudah menular kepada kanak2 yang sepatutnya innocent. That reminds me that i need to keep reminding my kids that it simply does not matter what car people drive and how big their houses are. that it's a BIG NO-NO to ask people about those things, let alone ridiculing them if what they have is lesser then you.

what have become of us, honestly?

21 comments:

NORA ANSHAR said...

cilikan je mulut budak itu! sungguh kureng betul!!

Anonymous said...

hAHAHHAH Memang. and Nauzubillah. Aku tak nak expose anak aku to any 'brand'. A car will go by color, baju by type/color, kasut etc. Aku pernah jugak came across to this sampai aku pun terpegun, how much us parents talked(bukan talked lagi, dah jadi obsessed) about cars sampai anak pun picked up. One time, I was in Kelantan, ni Kelantan okayyyyy. Majlis tahlil late mak sedara ipar. Org dok keliling anak2 aku yg cakap omputeh, ada sorang tu cakap. 'Awok tahu, ayah saya ada kereta Rhonda'.. (honestly aku tak tahu pun kereta apa sampai sekarang, but the way she said it, must be something 'grand'). Tersenyum aku...

Toksah la. Bila anak aku main teka logo2 from his school's 'branding' topic pun aku dah uncomfortable.

But, kau should bersyukur, anak kau pedulik apa naik waja ke naik beca. Keep it that way..

Yang penting nya, kita tahu bank balance kita berapa, and kita tahu the bigger your car doesn't mean the bigger bank balances... (in black i mean, not in RED)...muahahah (jahat jahat)..!!

eZa said...

terkedu saye bace knv oi!
sungguh menakutkan!

ya Allah, jadi kan lah kami golongan yg tahu bersyukur!

SM@A said...

Salam sis ...

Itulah realiti budak2 sekarang. I got a friend nak hantar anak balik boarding school siap pesan kat mak dia suruh bawak kete X since depa ada 3 kete.

MS said...

OMG!!! apahal budak2 sekarang ni?

niza said...

mira..bebudak selalunya jujur dalam berkata2...apa yang dia nampak itulah yang dia kata....anak aku baru ni bawak g sek...jumpa kawan aku jap...sekali anak aku kata...gemuklah auntie nie....terkedu aku....

Fid said...

knv
hakikat
mak pak depa ajaq lagu tuh
tu akmal punya awan
yg anak aku?kecil lagi tahun lps minta BIG CAR sebab dipersenda rakan se Taska KERETA KECIL
WTH!

Fid said...
This comment has been removed by the author.
Fid said...

knv
hakikat
mak pak depa ajaq lagu tuh
tu akmal punya kawan
yg anak aku?kecil lagi tahun lps minta BIG CAR sebab dipersenda rakan se Taska KERETA KECIL

buah kedondong said...

salam,
too much!

parents di luar sana kena start ajar anak yang being materialistik is not a good attitude nowadays.

knv said...

NA, takleh. nanti parents dia saman saya hahahha! :D


mek, hahahah Rhonda? nak sebut honda kot? hahahah! unbelievable. pernah sekali masa hantar akmal extra class ada sorang budak ni dok cerita pasal rumah dia kat kampung besar ada banyak2 bilik besar besar besarrrrrrrrrrrrr dan dok ulang sampai patpuloh kali. subhanallah!!! awat sampai jadi lagu tu??

ahahha.. masa kat birm kan dah praktis naik kete semput tu hahahah so dah biasa dah anak2 aku.

hahah account balance in RED? ya allah sadis hokeyyyyyyyyyyy! (errrr aku pernah tu satu ketika dulu :P)


eza, aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn. :D


sisSM@A, masalahnya sis, the children are the reflection of us, the parents. itu yang lebih menyedihkan.


MS, dari orang tua turun ke budak. nothing new. :D


niza, ini bukan jujur, tapi buat perbandingan kerana dalam fikiran sudah ada standard rendah dan standard tinggi. i think. :D


fid, hahahahha serious? budak2 5-6 tahun pun udah gitu? subhanallah!


buahkedondong, buat anak2 aje, makpak pun nak kena dieducatekan sama nih! :D

SM@A said...

I tak nafikan yang itu.
Budak-budak sekarang cuti sekolah pun tak holiday kat Msia, kebanyakkan gi oversea. In fact sis, beg sekolah jenama apa pun mereka buat perbandingan. Daring tul !!!

knv said...

beg sekolahhhh??? *pengsannnnnnnnnnn*

Fid said...

harus aku jahit bag sekolah anak sendiri nih...dengan alasan...bag u jenama apa erk?
bag I jenama kasih sayang..the only one in the world.....

mast@work said...

nasib duduk jepun.. kurang2 anak2 lebih modest.. gigit jari saya makan ati kalau org perli gitu..

jenis cepat makan dalam saya ni.. heehhe

Fid said...

tiba2 aku makin takut nak sekolahkan anak hahahahahahahha

Anonymous said...

Fid - nak 'like' your statement about bag kasih sayang...:)

knv said...

fid, sila patentkan jenama ko tu. :D

mast, buang karen je nak terasa benda2 camtu. yang penting kita pakai keta buruk pun tapi ada resit zakat. udah. :P

Min Aina Ila Aina said...

Anak saya baru kenal kereta sekarang...tunjuk kereta sana, kereta sini, dan dia paling kenal "eta ayah".tapi dia lebih suka naik "bai" read: bas.hehe.

niza said...

bukan sesama mereka aje mereka compare...tapi cikgu pun kena...cikgu pakai baju mana, kasut macam mana, naik kereta apa...bla..bla..bla....layan ajelah...dulu mak2 kita kalau orang tua tengah bercakap...jangan bagi anak2 masuk campur...rasanya masih praktikal kot kalau digunakan sekarang ni...nampak macam kolot aje pendirian aku....tapi aku cuba sesuaikan dengan semasa...

m-i-o said...

itu duluuuuuu.

sekarang, akmal bleh jawab:

"a'ah, keta NI je aku naik"

ekekeke :P

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger