Friday, April 22, 2011

what makes a good boss?


Pandai buat kerja? Pandai tangani konflik? Fair? Highly motivated?

Tak cukup.

As my boss said it, a good boss is when he can groom his subordinates to be AS GOOD as he is! So kesimpulannya, being a boss is not about personal achievement so much. Apa gunanya rating boss yang bagus kalau anak2 buah dia semuanya hampeh?

And that has been my problem semenjak dua menjak ini. Aku tak kisah sangat about aku, personally. I know I’m good as a worker. Tapi sekarang adalah penting untuk aku pastikan yang anak2 buah aku jugak bagus2 belaka. And it’s not an easy task, so far.

Because it involves attitude from the other side. Attitude yang sudah masak dengan diri masing2 sejak 20, 30, 40 tahun yang lepas.

Sukar untuk aku tarik keluar manusia2 yang tidak MAHU keluar dari kotak selesa dia, setelah duduk dalam tu berpuluh puluh tahun. Apa daya aku? Sampai mana limit aku untuk hambat manusia untuk jadi lebih baik dari sekarang? Bukan untuk aku, tapi untuk diri mereka sendiri. Mereka TAHU yang mereka perlu keluar dari kotak itu, tapinya cuma tidak MAHU.

Maka jadilah aku boss yang serba salah dan sentiasa ber-guiltyconscience. Adakah aku yang tidak cukup baik untuk membimbing manusia2 ini? Atau mereka sendiri yang refused to be guided? Oh! Sungguh susah jika kita harus bertanggungjawab atas masa depan manusia-manusia yang tidak mahu bertanggungjawab atas masa depan masing2.

I’m still far from being a good boss then.

Demmmmmmmmmmmmmmmm!

p/s: I’m looking for a sales engineer (I think). You good in talking? Don’t mind sampah sarap? Don’t mind terjun longkang terjun sungai? Don’t mind my sharp mouth? Then please send your resume in ASAP. aku sumpah aku akan groom ko sampai dapat kereta vios sekeng heng. :P

7 comments:

azrinna said...

knv,
Saya rasa sekarang saya bos dan sayalah kuli kat supermarket jual kayu ni.

Mrs Noba said...

but i believe a good boss is definitely backed by good subordinates.

tapi kalo boss tu hampeh, tak semestinya anak buah dia pun hampeh.

:)

my 2 cents.

knv said...

azrinna, siyes jual kayu? hahahahah! that's interesting! :D

mrsnoba, kabare deknon? ingat tak datang sini dah hehehe! yep, that's the way it should. but is there such thing as a good boss but hampeh worker? good worker but hampeh boss tu memang banyak hahahah! :D

m-i-o said...

a good boss definitely will never keep the bad apples.

why on earth we should keep bad apples, anyway?

bad apples = liability = poor feng shui = loss profit = no money = bankruptcy = die, die, die!

a good apple tree will always produce good apples. but will good apples come from a good apple tree? hahaha.

apakah tetiba sy pening dgn ayat sendiri? demmmmmmm!

Redcomel said...

Boss yang baik pun kadang2 kena buat keputusan tak popular dan at the end semua orang tak suka...spt cth bila kerje x up to expectation mesti nak kena marah..emm..tapi kalau mereka TAHu tapi tak MAHU nak buat camner kan..

nak apply la sales engineer, degree in chemical engineering laku tak? tapi experience 5 tahun buat sarapan, lunch dan dineer plus menjahit sikit2...hikhik:)
(mesti kak non cakap " you're fired!!" ) :D

madamoiselleczar said...

A good boss is a good leader who can give guidance and dare to make decision and bare the respinsibilities. Panjang ni kalu aku nak niyang rapikkan entry posting ko kak non oooiii....ahahaha :p

Min Aina Ila Aina said...

Kena belajar psikologi ni kak...denagn ilmu psikologi anjing, monyet, dan haiwan dapat dijinakkan...manusia juga tentu boleh.

Seorang bos juga perlu doakan anak-anak didiknya sentiasa. Ada petua, kalau nak bagi orang mudah faham dan terima kata-kata kita...baca ayat65 surah Yaasin sebelum kita mula bercakap tu. Cubalah kak.

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger