Friday, January 6, 2012

bonus


salam to all.

yesterday was supposed to be the big B day.

aku dapdupdapdup dok depan laptop pepagi buta checking into maybank2u. anticipating BIG 5-figs to appear on the screen.

i worked hard in 2010. no doubt about it. sampai orang lain pun kesian tengok kerajinan aku miahahahha! anyway i KNOW i deserved some whopping double bonus as the reward to my effort.

but..

as the screen flickered and the figures appeared. i was dumbfounded. my mind try to comprehend the unusual numbers in the account. unusual in a baaaaaaaddd way. and i was stricken with grief.

suffice to say that my blood went upstairs for the rest of the day. yes! that's the perfect word to describe it.

aku kemas2 meja sikit lebih kurang ala2 buat busy. collect my keys. switched-off the light and air-cond. and drive off as fast as i could. boleh percaya tak aku boleh menangis dalam kereta sebab marah dapat bonus ciput? i cried like hell. and cursed my boss like hell to.

seperti biasa untuk menenangkan jiwa luka, aku pegi tengok wayang. thank god the Ghost Protocol and the popcorn was soooo good that i had a good spanking time alone in the cinema. dah tu? separuh cinema tu aku yang punya kan? sapa pulak nak tengok movie pepagi buto hari bekerja kan? kan? kan? haruslah mereka2 yang terdiri dari ahli2 kelab jiwa luka macam aku jeww.... (ni apa jenis bahasa eww eww nih?)

anyway in the car before that aku telah pun menghantar satu perenggan sms kepada immediate boss aku tentang ketidakpuasan hati aku berbunyi begini:

"i'm extremely unhappy with the bonus. i think my talent would be appreciated more elsewhere. i worked hard but nobody seemed to appreciate"

ala-ala giteww... (euwwww)

pastu boss aku terus call aku balik. adakah aku angkat? tak koser nyah. go to hell boss. i'm gonna watch ghost protocol. mengadap tom cruise (walaupun dah tua) adalah jauh lebih baik dari berborak dengan ko).

so i switched off the phone for a good 5 hours. lantak ko lah.

but i was kind to be back at the office around 3 something. dengan muka ketat bak kata orang muda. sumpah aku malas. tapi ada meeting besau dengan boss no 1 and no 2 at 3.30pm. immediate boss aku adalah boss no. 3. dok saiko2 aku cakap itu ini. ada aku kisah.

but by that time aku dah cool pun. tom cruise helped. but the thing that helped most was the time spend in the musolla right after ghost protocol. aku nangis nak rak lagi dalam surau, buleh? i cursed myself this time. aku minta ampun kat allah sebab aku boleh marah sangat sangat sebab dapat bonus sikit. aku lupa ada manusia2 kat luar tu yang langsung tak dapat bonus pun. kenapa aku nak sedih sangat? selama ini aku kerja semata2 kerana duitkah?

i used to. but not anymore. aku terasa bodoh dan ungrateful. sudah banyak yang aku dapat selama ini, entah aku syukur entah tidak. sighhh. such ungrateful creature. dapat sikit, nak banyak. dapat banyak, nak lagi banyak. vicious stupid cycle.

so yeah. i'm happy today. sambil2 counting my blessing. which is alot. and i should be thankful. yang penting, aku dapat bayar zakat bulan2. aku dapat bagi mak ayah bulan2, aku dapat didik anak2 aku dengan selesa. we have a happy home to live in. and the air. the sunshine. countless blessing!

(anyway boss3 telah mengadu mengenai sms aku kepada boss1 dan boss2. maka ketiga2 mereka berusaha memujuk aku semalam dengan kata2 manis yang aku pun tak ingat sangat dah. wateverrrrrrrrrrrrrrrr sambil juih bibir).

pengajarannya dari peristiwa ini:
1-kalau tak puas hati sila email terus kepada boss anda agar dia faham dan simpati
2-pegi tengok wayang sebagai tanda protest
3-BERSYUKUR LA WOIII APA YANG ADA. YANG DAH ADA TU PUN BANYAK TAK TERHITUNG! GET ON WITH LIFE WILL YOU? STOP SULKING!

sekian cerita aku tentang hari bonus besar. :P

14 comments:

tinidewi said...

Alhamdulillah. Memandangkan kak non sudah kembali sedar diri sebagai hamba, tak perlulah ai menyoundmu dengan panjang lebar lagi ^V^

knv said...

nasib baikkkkk... kot tak tak pasal jewwww ai kena sound! phewww!! :P

tinidewi said...

Apa saja yang berlaku, kak non, kita kena ingat mastermindnya siapa. time kita tengah hot tu, teringat kat Mastermind, terbantut berahi nak hot. dengan cara fikir macam ini, insya-Allah, kita takkan naik marah pada makhluk yang kita rasa telah menganiayai kita.

Eh, ai tersound jugalah! keh3x. sekadar berkongsi :-)

knv said...

kahkahkah! saborrr je lah ai kena sound! :P

(any sounding is actually welcomed with a big heart. don't stop okeh? lap u bebeh! :D)

saudah said...

Bersyukurlah...hamba yg ini huruf B langsung tak nampak.

saudah said...
This comment has been removed by the author.
knv said...

saudah dear,
yes. SYUKUR is the word! :D

Mynie said...

Allah jua seadil-adil pemberi ganjaran.. (haha.. itu komen skemanya, yang tak sekam pula: )

Macam familiar je adegan pujuk-memujuk ni hehe..

knv said...

mynie, setujuuuuuuuuuuuu! semoga allah gantikan rezeki lain yang lebih baik dari itu :D

Anonymous said...

Sama kes dgn aku smlm... menangis gak..pastu baru teringat..the nite before solat hajat mintak pada tuhan..so tuhna dah bagi jawapan..ha ambik ko...itulah takat yg kita layak dpt hari ini..lagi mau sedeyyyy...aarahgggg mencikkk kan... kureng sukur tu! malangnya sini aku tak tau nak gi jumpa tom cruise kat mana ..chait!- huds

knv said...

hahaha.. lain kali suruh boss ko invest in shopping centre pulak complete with 8 cinemas.

aida said...

walaupun lambat komen... tapi syukur kak hang dapat bonus... i punya kes lagi berat, tapi hanya Allah je yang tahu :)

Anaa said...

knv, sy (tak moh bahasakan diri akak, sebab muda lagi, hikhik), baru je terbaca entri ni.. cari chat box kat blog knv terjumpa entri ni.. cari chatbox sebab ada jemputan.. ni nak jemput personally ni.. datang ehh...

oh ya pasal bonus ciput.. nak kata apa ehh? tak yah kata apa lah, ramai dah kasi nasihat.. ok..:)

lailasani said...

insappp ai tau kak... huhuhu...
tp sekrg ni ai dh tader perasaan utk kecewa sbb kutahu kampeniku mmg camtu... keje laaaa mcm ape pun... bonus adalah buleh diteka... hohooh..
jadi redha jelah....
peganglah prinsip, baik ada dr takde langsung.... tetiba kampeni annouce bonus takdok, menangis makkk....... huhuh

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger