Anyway, hari ni memang agak dramatik. pasal hati dan jiwa ragaku terbuka untuk menunaikan impian makan 3 ahli keluarga tersayang. nasib baik 3 aje yang mintak. kalo lima2 mintak, maka aku order pizza ajelah labuu. :P
Yang first; Spaghetti Carbonara requested by Akmal. Aku memang suka pasta sos putih. Tapi yang ni menarik perhatian aku pasal resipe dia memang simple banget. Dan sedappppp! :P Campak2 je dah siap. Aku buat plain aje pasal depa tak suka sayur ke hapa ke. Yang ni aku pakai minced chicken. Boleh aje nak campak apa2pun. Yang penting vadevass rasa dia. :D
ni amik resipe kalau2 hangpa nak cuba:-
Spaghetti Carbonara style halal hehehe
Ingredients
- 1 (7 ounce) package thin spaghetti
- Minced beef/chicken quantity ikut suka
- 1/3 cup butter or margarine
- 2 eggs, lightly beaten
- 3/4 cup grated Parmesan cheese (saya pakai cheddar)
- Cook spaghetti according to package directions.
- Tumis bawang putih dan bawang besar yang diblend dengan butter. Akak bubuh banyak bawang putih. Tumis sampai garing. Masukkan minced meat. Kalau nak berkuah masukkan susu secawan.
- Drain spaghetti; toss with eggs and Parmesan cheese. Add to tumisan daging; cook and stir over medium heat for 3-4 minutes or until eggs are set.
- Kalau nak pedas jangan lupalah bubuh lada hitam banyak2 sikit okeh?
Chocolate Banana Cake:
2 cups (400 grams) granulated white sugar
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour
3/4 cup (75 grams) cocoa powder
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
2 large eggs
1 cup mashed ripe bananas (about 2 medium sized bananas)
1 cup (240 ml) warm water
1/2 cup (120 ml) milk
1/2 cup (120 ml) safflower or canola oil
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. Set aside.
In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
15 comments:
fuiyooo!! goddess.. mmg domestic goddess. tunggu lah mak ikut laki mak gi obersea plak nanti *oopss* (berangan)
p/s:kalah erna masa dia sahm dulu :P
ish, saya bangkang yang arif! mana leh ganti erna. ni setahun sekali punya pe'el nih hahaha :P
err.. lagik satu, goddess tu ala2 cantik kan? tak sesuwei la hahahha!
hadoi kak non... agaknya btol laa kata lola tu, kalo dok obersea ikut laki baru dapat skil mabeles mcm kak non nih....hahahaaaaa
intan, skill tak skill belakang kira. ni semua pasai rasa bersalah sebab dok berinternet 24 jam hahahahaha! so kiranya balance la kan ada masa masak ada masa lepak hahahah!
Ternganga mulut i melihatnya.....
I'm speechless!
@mamaaina
hi roha! dah lama tak nampak? sihat ke? toksah nganga la sis. actually not as difficult as u may have tot.. :D
choc banana itu amat mengagumkan! sila buat open house sekembalinya anda ke tanah air.
choc banana itu amat mengagumkan! sila buat open house sekembalinya anda ke tanah air.
mn, sorry yang. akak kat msia tak masak setahun muahahahah! :P
berkungfu hang kat dapur ye Kak Non...vadevass gitu!!
dah taraf diva pun roti jala kak non tu...nak resepi apa laginyerr..
ai buat pakai tepung gandum, telur, marjerin sket ngan air, blend semua sekali sampai boleh lepas ler lubang acuan tu..pastu taruk pewarna kuning sket..sukatan mmg hentam jahhh ikut brp mulut nak ngap..hehehe.
wah rasa cam bangga tul bila org buat2 kek nie sbb mak sendiri malas muahahahahaahha wlupun teringin tp malas mengatasi keteringanan itu :p
maka kedai kek le aku tuju..
HARUS salin resepi kek coklat tu tuk mbulatkan lagi badan hahahhaha
bening ke hening? bening tu bukan masak sayur air tu ke?
lariiiiiiiiiiiiiiiiiii
ok datang balik
dlm banyak2 tu, roti jala tu telah melelehkan ayaq lioq aku buat kesekian kali, uwaaaaaaaa
TTM, thanks for the resipe. ada marjerine ek? nanti buleh try. yang ai punya letak susu. :D
sis, serius kek tu sedap. saya jamu kat orang sini, sekejap je licin. pastu mesti mintak resipe. :D
zan, betul la sayoq air tu. ala nak roti jala pegi aje kedai depa tu hahh. aku ni pasai takde jual sebab tu buat hahahha :D
mak aiii... sungguh menawan kolbu kek itu!!!
Post a Comment