Thursday, April 1, 2010

bread pudding melotup!

serious korang. aku buat ni dah agak lama dulu. dan aku dah cuba few resipe untuk bread pudding ni. and i vote this the best so far. aku suka pudding yang agak kering, not too soggy. so this is perfect for me. kalau korang nak lagi soggy, sila tambahkan sukatan susu tu.

pastu aku buat vanilla sauce + custard sikit. masya-Allahhhhh! mak mentua lalu kat belakang pun aku tak perasan deknon! kahkahkahkah! sorry yek mak? :P

okeh, ini aje gambar yang aku ada. selamat mencuba. you won't regret the effort. harap tak kecundang eh? :))


original recipe: Chocolate Banana Bread Pudding


BREAD PUDDING
* 4 eggs
* 2 cups milk (or 3 cups. ikut suka la yea)
* 1 cup white sugar
* 1 tablespoon vanilla extract
* 4 cups cubed French bread (boleh kurang atau lebih ikut suka)
* 2 bananas, sliced
* 1 cup semisweet chocolate chips (aku tukar dengan raisins)

Directions:-
1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease a 9x5 inch loaf pan. (aku bubuh dalam mangkuk kaca pyrex tu aje.)
2. In a large mixing bowl, mix eggs, milk, sugar, and vanilla until smooth. Stir in bread, bananas, and chocolate chips, and let rest 5 minutes for bread to soak. Pour into prepared pan.
3. Line a roasting pan with a damp kitchen towel. Place loaf pan on towel inside roasting pan, and place roasting pan on oven rack. Fill roasting pan with water to reach halfway up the sides of the loaf pan. Bake in preheated oven for 1 hour, or until a knife inserted in the center comes out clean. (ni aku tak ikut pun. just masuk dalam oven bakar macam biasa je. tak kuasa heh nak renyah2! :P)

VANILLA CUSTARD SAUCE
* 1/4 cup white sugar
* 1/4 cup brown sugar
* 1/2 cup milk
* 1/2 cup butter
* 1 tablespoon custard powder
* 1 teaspoon vanilla extract

Directions:-
Mix together sugar, 1/4 cup brown sugar, 1/2 cup milk, 1 tablespoon custard powder and 1/2 cup margarine in a saucepan. Bring to a boil, then remove from heat, and stir in 1 teaspoon vanilla. Serve over bread pudding.




11 comments:

TopsyTurvy Mum said...

hakak..

macam2 tau2 plak..aku tgh cari resepi custard sauce ni. Nak buat blueberry pie utk b'day blog haku esok.

kejiss tak??

sisdee said...

wah nmpk yummy...

nsb paste skali vanila sausace tu sbb mak minat sause2 ni hahahahhaha

tabik spring kat lu le nyah hahaahhahaha rajin wat dessert :p

CY4.0 said...

in bahasa, please.. my english sudah lama kaput :P

Zety Zin said...

kak ana ni kan kan kan... saja tau! tak pasal pasal kena lap air liur meleleh atas meja ni. hahahaha.

Ummu Auni Afif said...

ewah ewah kak non. kita org dah cakap sebelum kak non fly dulu, confirm kak non duk tayang resepi je kat blog lepas ni :p

Mama Adib said...

aku rasa makin lama blog hang ni dah menjadik bersama chef KNV

tp hang punya presentation memang menggiurkan, menyeksa perut dek sunggoh

Marisa said...

dlm pantang ni nampak apa pun semua teringin

iza said...

ana...kalaulah aku boleh teleport je ke sana...every lunch/dinner hour mesti aku sampai umah kau dgn muka tak malunya..:))

joyahsport said...

siap msuk pisang bagai...ghajin sgguh..

Sayang.Ibu said...

kak nonnnn.... kijam tawww gambo tu... hahhahaaa

knv said...

TTM, itu bukan custard recipe yea. just vanilla sauce. tak jadik custard hang jgn marah lak hahahahha...

sis, sos tu yang buat lagik terangkat! memang ngap ngap ngap aje kerja den hahaha..

yan, tak koser nyah! apa2 yang tak paham tu silalah klik thesaurus je ek? muahahahaha :P

zety, ish bread pudding aje.. takdenya nak leleh air liur hahhaha..

aini, abis tu? masa banyak bebenau. tak masak kang kufur nikmat lak hahah :)

madib, takdak presentation pun weh. aku buh atas pinggan pastu snap gambar je gitu :P

marisa, sabarrrrrrr!!! :))

iza, meh la kalu jadik. banyak makanan tak habis nih hahah!

JS, pisang tu yang buat sedap deknon. kena pulak ngan raisins. masam2 manis gitu. memang beshhh!

SI, takde mana kijam. nanti hang buat tempek gambo eh? :D

 

Casa Arina © 2009 ::Casa Arina:: | Designed by: Juazlan | Powered by: Blogger